středa 29. ledna 2014

1.1 Proč je důležité vařit doma

Rozhodla jsem se zprostředkovat vám jednotlivé lekce z kurzu Child Nutrition and Cooking 2.0, kterým právě procházím, protože si myslím, že tyto informace mohou řadu z vás obohatit ;-) Kurz probíhá na Stanford School of Medicine a vede ho skvělá Maya Adam. Tento kurz je k nalezení na stránkách coursera.org.

Takže: Proč je důležité vařit doma?
Naše děti jsou v průšvihu, protože máme stále větší práci je nakrmit. Průměrná americká strava se skládá z
asi 70 % zpracovaných potravin. To je jídlo, které je vyrobené společnostmi, jejichž prioritou jsou krátkodobé zisky v dlouhodobém horizontu zdraví našich dětí. Vzhledem k tomu, že zpracované potraviny průmysl stále rozšiřuje, tento trend začínají následovat další části světa. V současné době je jeden z největších problémů to, že je v těchto potravinách skryto překvapivě velké množství soli, cukru a tuku, s cílem prodloužit jejich trvanlivost a zvýšit jejich chuť tak, že budou lákavější k prodeji.
Zdaleka nejvíce přebytečné soli a cukru v průměrné americké stravě dítěte přichází ze zpracovaných potravin. Téměř vše, co najdete na policích v supermarketech, je balené, konzervované nebo zavařené a vše to spadá do kategorie zpracovaných potravin. Patří mezi ně například věci jako snídaňové cereálie, sušenky, suchary a slazené nápoje. Dokonce i některé druhy potravin, které bychom mohli považovat v podstatě za zdravé, mohou být silně zpracvované. Jedná se například o některé jogurty, sýry, nebo dokonce těstovinové
omáčky.
Jeden způsob, jak odlišit vysoce zpracované potraviny od méně zpracovaných potravin je dívat se na počet
složky uvedených na štítku. Má-li potravina dlouhý seznam těchto přísad, jídlo je s největší pravděpodobností vysoce zpracované. Zvláště, pokud tyto složky pro vás nejsou snadno rozpoznatelné.
Pointa je, že pokud můžeme, vybíráme potraviny pro naše děti my. Nejlepší volbou je téměř vždy druh
potravin, které připravujeme a zpracováváme doma. Když vaříme doma, rozhodujeme sami, čím nakrmíme dětské tělo, a na rozdíl od výrobců zpracovaných potravin, máme silný zájem o zdraví lidí, kterým potraviny a jídlo chystáme. Ne každý si může dovolit koupit průběžně čerstvé potravin, ale pokud je to možné, je to to nejlepší, s čím můžeme začít - kupovat čerstvé potraviny a tím mít kontrolu na tím, jaké jídlo jíme, jak je připravené a odkud pochází. Sami můžeme určovat, kolik tuku, cukru a soli přidáme do potravin, které jsou určené pro naše děti.
V dlouhodobém horizontu, domácí strava vařená doma někým,  kdo se o jídlo stará, je téměř vždy zdravější pro celou rodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat